Pieczona papryka marynowana powinna znaleźć się w każdym sklepie?

Pieczona papryka marynowana powinna znaleźć się w każdym sklepie?

Pieczona papryka marynowana to przysmak, który lubi praktycznie każdy z nas. Jej wyrazisty smak oraz fakt, że podkreśla walory estetyczne wielu potraw, sprawiają, że często jest spotykana nie tylko w restauracjach, ale też w naszych domach. Czy jest to jednak przysmak, który powinien być dostępny na każdej półce sklepowej? Przeczytaj nasz artykuł i sprawdź, dlaczego warto jeść pieczoną paprykę marynowaną – http://rogowski.net.pl/portfolio_item/pieczona-papryka-marynowana-czerwona-filet/.

Papryka i jej właściwości zdrowotne

Czerwona, żółta, zielona i pomarańczowa – to właśnie w tych kolorach możemy kupić paprykę, warzywo, które fantastycznie smakuje i dekoruje nasze potrawy. Ale nie tylko bogata kolorystyka przemawia za tym, by kupować i jeść to warzywo. Papryka ma wiele właściwości leczniczych, a jej niepowtarzalny smak oraz ilość odmian sprawia, że jest częstym wyborem nie tylko Węgrów, którzy spopularyzowali to warzywo.

Papryka posiada wiele właściwości odżywczych. Jest bogata w witaminy (ma wiele witaminy C i beta-karoten), a także w sole mineralne, takie jak potas i wapń. Warto tutaj podkreślić, że jedzenie papryki pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi, jak i również chroni przed wieloma chorobami układu krążenia.

Warto wrócić jeszcze na chwilę do witamin, jakie zawiera w sobie papryka. Wspomnieliśmy już o tym, że posiada w sobie witaminę C (ma jej czterokrotnie więcej niż cytryna, która w naszym kraju uchodzi za jej źródło!), a w dodatku posiada witaminę A i E. Kolejno, witamina A jest określana mianem witaminy płodności, a E młodości.

Czy pieczona papryka marynowana powinna znaleźć się na sklepowych półkach?

Paprykę można podawać i jeść w różnej formie. Polacy bardzo często jedzą paprykę na surowo lub w sproszkowanej formie, dodając ją do dań w postaci przyprawy (np.: papryka ostra lub słodka). Z papryki można robić również przetwory, czego przykładem jest pieczona papryka marynowana.

Jednak czy pieczona papryka marynowana posiada te wszystkie właściwości, o których wspominaliśmy w poprzednim akapicie? Oczywiście, że tak, choć należy podkreślić, że na pewno nie posiada wszystkich właściwości. Przykładowo, surowa papryka wspomaga procesy trawienia, dzięki czemu pomaga zwalczyć wzdęcia czy zaparcia. Pieczona papryka marynowana nie posiada już tych właściwości, ponieważ została poddane obróbce termicznej. Nie oznacza to jednak, że nie posiada właściwości zdrowotnych. Wciąż zawiera w sobie witaminy oraz sole mineralne. Dlatego warto ją jeść i powinna znaleźć się na każdej półce sklepowej, by Polacy mogli ją kupować i jeść przez cały rok!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *