Stomatolog z Tarnowskich Gór: Jak walczyć z nadwrażliwością zębów?

Stomatolog z Tarnowskich Gór: Jak walczyć z nadwrażliwością zębów?

Nadwrażliwość zębów jest bardzo uporczywą i bolesną dolegliwością. Odczuwamy ją w szczególności latem, kiedy to pijemy więcej zimnych napojów i jemy lody. Istnieją jednak domowe sposoby, które pomagają nam złagodzić ból, jaki odczuwamy, gdy mamy nadwrażliwe zęby. Sprawdź, które są najskuteczniejsze.

Co to jest nadwrażliwość zębów?

Nadwrażliwość zębów jest skutkiem przede wszystkim nagromadzonego kamienia, który wciska się pod zęby, odsłaniając tym samym szyjki i zwiększając wrażliwość na ból. Dziąsła też cofają się wraz z wiekiem pod wpływem stosowania nieodpowiednich past oraz zbyt twardych szczoteczek. Nadwrażliwość może być również konsekwencją próchnicy i bruksizmu, czyli tzw. zgrzytania zębów. Pozbawione ochrony zęby reagują przeszywającym bólem na zbyt gwałtowne zmiany temperatury. Dzieje się tak kiedy jemy lody, pijemy zbyt zimne lub gorące napoje. Kolejnym powodem nadwrażliwości może być słabe lub uszkodzone szkliwo.

Domowe walka z nadwrażliwością zębów

Pierwszym sposobem z nadwrażliwością zębów jest ich mycie rano i wieczorem przed snem, a najlepiej po każdym posiłku. Stomatolog z Tarnowskich Gór uczula, że szczotkowanie w kierunku poziomym uszkadza dziąsła i sprzyja odsłanianiu szyjek zębowych. Dlatego zęby powinno się myć ruchami wymiatającymi w kierunku od dziąsła do korony zębów. Nie należy myć zębów bezpośrednio po zjedzeniu owoców cytrusowych lub wypiciu napojów gazowanych albo kwaśnych soków, ponieważ są one wtedy pozbawione warstwy ochronnej przez co szczotkowanie może doprowadzić do ścierania się szkliwa. Najlepiej odczekać około godziny lub wypłukać przed myciem usta wodą. Ponieważ nadwrażliwość zębów odczuwalna jest przede wszystkim przy piciu i jedzeniu gorących lub zimnych dań, najlepiej jest ich unikać albo przynajmniej pić zimne napoje przez słomkę. Stomatolog Tarnowskie Góry dodaje, że warto też wykreślić z naszego menu produkty powodujące wzrost kwasowości śliny i demineralizację szkliwa. Należą do nich nie tylko cytrusy, ale też mięso, marynaty, napoje gazowane oraz słodycze. Jeżeli zaś chodzi o pastę do zębów to najlepiej używać takiej o niskim poziomie ścieralności, co zapobiega nadmiernemu ścieraniu się zębiny podczas szczotkowania. Niski wskaźnik ścieralności to ok. 30 RDA. Jeśli na opakowaniu nie ma podanego wskaźnika, po prostu rozetrzyj odrobinę pasty w palcach. Kiedy wyczujesz w niej drobinki to oznacza, że jest zbyt mocna. Najlepiej jest wybierać pasty przeznaczone do nadwrażliwych zębów. Wtedy mamy pewność, że zawiera ona związki fluoru, które wzmacniają i uszczelniają nasze szkliwo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *